Jos kuulisit jonkun huokaavan

Jos kuulisit jonkun huokaavan on musiikillinen ja tanssillinen kohtaaminen niiden peteneran historiallisten ainesten kanssa, jotka ovat säilyneet nykypäivään. Flamencon yhtenä tyylilajina paikkansa löytänyt petenera edustaa syvää melankoliaa; kaihoa, lumousta ja kirousta, mutta sen juuret ulottuvat kauas menneisyyteen. Siinä soivat romanssit ja sefardijuutalaisten laulut keskiajalta, se on kulkeutunut konkistadorien jälkeisinä aikoina Etelä-Amerikkaan, ja palannut taas muuntuneena.

Esiintyjistä jokainen on taiteellisen uransa aikana ristennyt, tietämättäänkin, peteneran eri aikojen ilmentymien kanssa. Jokainen tuo oman historiansa mukaan kohtaamiseen: vanha musiikki, klassinen maailma ja nykyflamenco keskustelevat keskenään. Syntyy kokonaisuus, jossa yhteinen nimittäjä on lähteminen.

Esiintyjät: Erika Alajärvi, Ulla Paakkunainen ja Mika Seppänen

Koreografia: Erika Alajärvi

Musiikki: Jos kuulisit jonkun huokaavan (Andalusialainen kansanlaulu petenera, alkuperä tuntematon, suomennos Aale Tynni), Ah, el novio no quere dinero (sefardijuutalainen häälaulu 1500-luvulta), Como la rosa en la güerta (1400-luvulta, tallennettu Rhodekselta), Petenera (flamencoversiot alk. n. 1845, Espanja), A la una yo nací (tunnetaan myös nimillä Nana Sefardí, Petenera del niño turco, ennen v. 1492, Turkki), Romance de la monja (ensimmäinen kirjoitettu versio julkaistu 1550-luvulla kokoelmassa Silva de romances, Espanja), J. S. Bach: Cello Suite No. 5 in C minor BWV 1011: I. Prélude (1717-1723), Si hasta ti llega un suspiro (Andalusialainen kansanlaulu petenera, alkuperä tuntematon) ja Peteneras antiguas (1700/1800-l Meksiko)

Musiikin sovitus: Mika Seppänen, Ulla Paakkunainen ja Erika Alajärvi

Puvustus: työryhmä ja Ateljee Anna Pérez

Tuotanto: Hierbabuena

Kantaesitys: 19.6.2019 Aino Acktén kamarifestivaalin ohjelmistossa, Cafe Sonck, Helsinki

Nettisivut: www.hierbabuena.fi www.ullapaakkunainen.com

Kiitos

Kiitos tuesta koreografiseen työhön