Käsiohjelma

maalaus: Alina Sinivaara

KAKSIKYMMENTÄ

juurevaa flamencoa, vapaana virtaavaa liikettä, suomenkielistä runoutta

ti 20.6. klo 19 Aino Acktén kamarifestivaalilla

TEKIJÄT:

Ohjaus: Erika Alajärvi

Koreografia: Erika Alajärvi ja työryhmä

Esiintyjät: Erika Alajärvi, Anu Jussila, Terhi Ketolainen, Johanna Komppa, Laura Laurila, Satu Pääkkönen, Katja Savolainen ja Alina Sinivaara sekä taiteilijavieraana Laura Havu, piano

Musiikki, rytmiikka, runot: Stadillanas, sanat: Taija Robalta ja Liisa Malmilta / tangos, sanat: Erika Alajärvi / Jerusalema / Yann Tiersen: Porz Goret / martinete / taranto ja tangos, runo: Maija Räihä / Einaudi: Uno, Divenire, Monday, runo: Olli Sinivaara, kokoelmasta Puut

TAUSTAA:

Kaksikymmentä sai alkunsa pandemian aikana. Vietin pandemian ensimmäiset 3 kuukautta eristyksissä Espanjassa, jossa varsinkin alun rajoitukset olivat paljon Suomea tiukemmat. Kotoa sai poistua yksitellen vain välttämättömiä asioita hoitamaan. Tanssin puolella syntyi sosiaalisessa mediassa leviäviä meemejä mm. #yobailoencasa, tanssin kotona -tunnuksella merkittynä. Oli lyhyitä harjoituksia, harrastajien omia netissä leviäviä versioita tunnettujen tanssijoiden harjoituksista, tanssitunteja ja pienimuotoisia esityksiäkin. Netti pursusi kaikenlaista hengennostatusta ja haastetta, mutta elävänä muita ihmisiä näki lähinnä parvekkeelta kello 20. Noiden kolmen kuukauden ajan ihmiset kokoontuivat parvekkeille, katoille ja ikkunoille aploodeeraamaan espanjalaisille lääkäreille, hoitajille ja avustajille.

Tarve tanssia ja tarve olla yhteydessä toisiin oli suuri. Tilanteen jatkuessa ja töiden peruuntuessa kutsuin muutamia vanhoja tanssiystäviä treenaamaan kanssani onlineyhteydessä. Olemme vuosien varrella esiintyneet yhdessä mm. flamencotanssiteoksissani Al Golpe, Memento ja Gaia. Tavoitteena oli aluksi kokeilla mitä ja miten tanssia yhdessä, kun haasteena on onlineyhteyden pienenpieni viive, mikä vaikeuttaa yhteistä tekemistä erityisesti flamencossa ja kaikessa aktiivisessa musisoinnissa. Haasteet toivat uudenlaisia näkökulmia ja pian kasvoi ajatus kokonaisesta teoksesta, jossa välttämättömyyden myötä löytyneistä ratkaisuista syntyisikin jotain uutta.

Nimeksi tuli Kaksikymmentä. Nimi viittaa paitsi vuosilukuun, myös kahdenkymmenen vuoden jaksoon, jonka kuluessa olisi tehtävä muutoksia erilaisten uhkakuvien välttämiseksi. Kaksikymmentä on myös muutoksen luku ihmisen elämässä, sillä kahdessakymmenessä vuodessa lapsesta kasvaa aikuinen, nuoresta aikuisesta tulee keski-ikäinen ja keski-ikäinen vanhenee. Mutta puun elämässä se on vain hetki. Työryhmälle kaksikymmentä on ystävyyden luku. Me olemme kasvaneet nuorista aikuisista keski-ikäisiksi ystävyytemme aikana, joka on keskimäärin tuo kaksikymmentä vuotta. Kenties katsoja löytää muitakin merkityksiä.

Kiitos kun tulitte katsomaan ja jakamaan esityksen hetken kanssamme, ilman teitä ei ole meitä <3

Erika Alajärvi

AIEMMAT ESITYKSET:

to 9.2.23 klo 18 kantaesitys / pe 10.2.23 klo 18 / la 11.2.23 klo 15

Puvustus: työryhmä

Valosuunnittelu: Helena Roivainen

Tuotanto: Hierbabuena ja Kanneltalo

Yhteistyössä Helsingin Flamencofestivaali

Kesto: 50 min

Kiitos tuesta: Kanneltalo, Niilo Helanderin säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja kaikki työryhmän läheiset