Erika Alajärvi

Tanssijana ja koreografina tavoitteenani on tanssiteoksen luominen flamencoa liikekielenä ja inspiraationa käyttäen, menettämättä sitä mikä flamencossa on luonteenomaista ja ikäänkuin valmista dramaturgiaa. Minua kiinnostaa ei-kertova, abstrakti, kuitenkin teemallinen muoto, tanssiteos, joka on lähempänä nykytanssin muotoa kuin perinteistä flamencon esitysmuotoa.Tätä muotoa olen opiskellut ja tutkinut vuosien varrella useiden tanssija-koreografien johdolla, mutta myös omien töideni kautta.

Tärkeä osa taiteellista matkaani on ollut vuodet tanssijana Canelassa 2001-2009. Vuonna 2001 perustettu tanssiryhmä kuuluu suomalaisen uuden flamencon uranuurtajiin ja taiteellisiin edelläkävijöihin ja se on työskennellyt nostaakseen flamencon muun taidetanssin rinnalle. Canela tuli tunnetuksi mm. Espanjalaisesta sarjasta, neljästä flamencoteoksesta Canelan tanssijoille neljältä espanjalaiselta huipputanssijalta, nykyflamencon suunnannäyttäjältä: Belén Maya, Israel Galván, Rafaela Carrasco ja Andrés Marín sekä Soolosarjasta, kolmesta tilaussoolosta suomalaisilta nykytanssin huipuilta: Alpo Aaltokoski, Jyrki Karttunen ja Arja Raatikainen. Sooloista tanssin Arja Raatikaisen koreografian Kolme laulua rakkaudesta.

Viimeaikaisia töitäni ovat mm. Tanssia olen halunnut aina (20-vuotistaiteilijajuhlaesitys 2016), sooloteos Animal Triste (2015), tilauskoreografia Women in me (2014) jyväskyläläiselle Flamante-ryhmälle, Aires del Sur y del Norte -konsertti Tampereen Flamencoviikolla 2014 sekä 2013 valmistunut GAIA, flamencotanssiteos ihmisistä ja maapallosta.

Vuodesta 2016 alkaen olen toiminut viiden suomalaisen flamencotaiteilijan muodostamassa kollektiivissa, joka tänään tunnetaan nimellä Camino Flamenco. Ryhmän ensimmäinen esitys Décadas – Flamencon voimaa sai ensiesityksensä Tukholmassa keväällä 2016 ja on kiertänyt sen jälkeen laajalti Suomessa viimeisen kahden vuoden ajan.

Taiteellisen työn ohessa olen lisäksi toiminut vuosina 2012-2014 luottamustoimessa Helsingin Flamencofestivaalin taiteellisena johtajana yhdessä Emilia Ahon ja Tove Djupsjöbackan kanssa, Helsingin Flamenco ry:n puheenjohtajana 1996-97 ja hallituksen jäsenenä 1995. Olen eri toimissa ollut perustamassa Helsingin Flamencofestivaalia (1997), Flamingo – nykyflamencofestiaavlia (Canelan ja CKM:n yhteistyö 2007) sekä Arte Flamenco Helsinki -tapahtumaa (2015 yhdessä Tove Djupsjöbackan ja Joonas Wideniusen kanssa).